Miras paylaşımı davası, murisin vefatından sonra geride kalan mal varlığının yasal ya da atanmış mirasçılar arasında adil bir şekilde paylaştırılmasını sağlayan bir süreçtir. Taşınmazlar, şirket hisseleri ve değerli menkul varlıklar söz konusu olduğunda önemli uyuşmazlıkların meydana gelmesi muhtemeldir. Bu noktada paylaşım sürecinde mirasçılar arasında anlaşmazlık çıkması halinde mahkeme kararıyla terekenin tespiti, borçların ödenmesi ve kalan…
Miras hukuku, bir kişinin vefatının ardından mal varlığının ve haklarının nasıl devredileceğini düzenleyen kurallar bütünüdür. Türk Medeni Kanunu’na göre mirasçılar, kanuni ve atanmış olmak üzere ikiye ayrılır. Bu noktada kanuni mirasçılar, yasal olarak belirlenen akrabalardan oluşur. Atanmış mirasçılar ise vasiyetnameyle belirlenir. Söz konusu alan; terekenin paylaşımı, saklı pay hakları ve mirasın reddi gibi konuları da…
Tenkis davası, miras paylaşımlarında saklı paya sahip olan kişileri korumak amacıyla düzenlenen bir uygulamadır. Bu kapsamda mirasçı, dava aracılığıyla zarar gören veyahut yerine getirilmeyen saklı payını korumak adına sav ortaya sürer. Bununla birlikte duruşma şartları dahilinde iddianın reddi, vasiyetin iptali ya da talep edilen hakların teslimi yönünde karar verilir. İlgili davalar ise mirasçılıkta haksız kazandırmaların…
Devletin tapulu araziye el koyması ya da istimlak yetkisi, Anayasa’nın 46’ıncı maddesi ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu ile düzenlenen bir durumdur. Söz konusu yetki; devletin planladığı altyapı projeleri, kentsel dönüşüm faaliyetleri ya da stratejik yatırımlar gibi toplumsal fayda sağlayan amaçlar doğrultusunda kullanılabilir. İstimlak sürecinde mülk sahiplerinin haklarının korunması, adil ve gerçek piyasa değerinde tazminat ödenmesi…
Kira bedelinin ödenmemesi, mülk sahibinin taşınmazını kullanım hakkı tanıdığı kişiden beklediği en temel yükümlülüğün yerine getirilmemesi anlamına gelir. Böyle bir durumda mülk sahibi, hukuki yollarla tahliye talep edebilir. Türk Borçlar ve İcra İflas Kanunu ise belirli şartlar altında konutta ikamet edenin tahliyesine olanak tanır. Bu noktada sözleşmeye dayalı olarak belirlenen ödeme tarihleri içinde bedelin ödenmemesi…
Boşanmada mal paylaşımı, eşlerin evlilik birliği içerisinde edindiği varlıkları kanunlar tarafından belirlenen kurallar doğrultusunda pay etmesini sağlayan hukuki bir prosedürdür. Söz konusu süreç, evlilik birliğinin mahkeme önünde sona ermesiyle birlikte tarafların hak sahibi olduğu varlıkları geri almasını mümkün kılar. Eşlerin, edinimler üzerindeki hakkını belirleyen husus ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen mal rejimleridir. Yasal…
Boşanma, taraflar açısından duygusal ve maddi sonuçları beraberinde getiren zor bir süreçtir. Bu doğrultuda maddi anlamda yaşanacak zorlukların telafisi ya da en aza indirgenmesi için Türk Medeni Kanunu’nda nafaka düzenlenmesine yer verilmiştir. Yapılan düzenlemenin temel amacı ise taraflar arasındaki ekonomik dengenin korunmasıdır. Bu yazımızda; nafaka davası açma süreci, hangi mahkemeye başvurulabileceği ve nasıl bir yol…
İş kazası nedeniyle tazminat davası, iş yerinde meydana gelen durumlar sonucu mağdur olan çalışanların uğradıkları maddi ve manevi zararların tazmini amacıyla açılan hukuki bir süreçtir. Söz konusu davalarda işverenin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini ihmal edip etmediği, kazanın oluşumundaki sorumluluk derecesi ve çalışanın gördüğü zararın boyutu detaylı bir şekilde değerlendirilir. Maddi tazminat talepleri; tedavi masrafları,…
Aldatma hem eşler arasındaki güven ilişkisini zedeleyen hem de çocuğun psikolojik ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Aynı zamanda Türk Medeni Kanunu’na göre geçerli bir boşanma sebebidir. Aldatmada velayet, tazminat hakkı ve mal paylaşımı gibi süreçler de TMK kapsamında ele alınmıştır. Bu bağlamda velayet kararı, öncelikle çocuğun üstün yararı gözetilerek verilir. İçeriğin devamında;…
Noter vekalet ücreti, 2025 yılı itibarıyla önceki yıla kıyasla artış göstermiştir. Noter hizmetleri, resmi işlemlerin güvenilir bir şekilde yürütülmesini, anlaşmazlıkların önlenmesini ve hukuki işlemlerin belgelendirilmesini sağlar. Noter ücretleri; noterlerin zaman, emek ve masraflarını karşılamak amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen ve Türkiye Noterler Birliği’nin önerileri doğrultusunda her yıl Mart ayında güncellenen bir tarife üzerinden hesaplanır. Tarife,…