Kira bedelinin ödenmemesi, mülk sahibinin taşınmazını kullanım hakkı tanıdığı kişiden beklediği en temel yükümlülüğün yerine getirilmemesi anlamına gelir. Böyle bir durumda mülk sahibi, hukuki yollarla tahliye talep edebilir. Türk Borçlar ve İcra İflas Kanunu ise belirli şartlar altında konutta ikamet edenin tahliyesine olanak tanır. Bu noktada sözleşmeye dayalı olarak belirlenen ödeme tarihleri içinde bedelin ödenmemesi…
Boşanmada mal paylaşımı, eşlerin evlilik birliği içerisinde edindiği varlıkları kanunlar tarafından belirlenen kurallar doğrultusunda pay etmesini sağlayan hukuki bir prosedürdür. Söz konusu süreç, evlilik birliğinin mahkeme önünde sona ermesiyle birlikte tarafların hak sahibi olduğu varlıkları geri almasını mümkün kılar. Eşlerin, edinimler üzerindeki hakkını belirleyen husus ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen mal rejimleridir. Yasal…
Boşanma, taraflar açısından duygusal ve maddi sonuçları beraberinde getiren zor bir süreçtir. Bu doğrultuda maddi anlamda yaşanacak zorlukların telafisi ya da en aza indirgenmesi için Türk Medeni Kanunu’nda nafaka düzenlenmesine yer verilmiştir. Yapılan düzenlemenin temel amacı ise taraflar arasındaki ekonomik dengenin korunmasıdır. Bu yazımızda; nafaka davası açma süreci, hangi mahkemeye başvurulabileceği ve nasıl bir yol…
İş kazası nedeniyle tazminat davası, iş yerinde meydana gelen durumlar sonucu mağdur olan çalışanların uğradıkları maddi ve manevi zararların tazmini amacıyla açılan hukuki bir süreçtir. Söz konusu davalarda işverenin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini ihmal edip etmediği, kazanın oluşumundaki sorumluluk derecesi ve çalışanın gördüğü zararın boyutu detaylı bir şekilde değerlendirilir. Maddi tazminat talepleri; tedavi masrafları,…
Aldatma hem eşler arasındaki güven ilişkisini zedeleyen hem de çocuğun psikolojik ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Aynı zamanda Türk Medeni Kanunu’na göre geçerli bir boşanma sebebidir. Aldatmada velayet, tazminat hakkı ve mal paylaşımı gibi süreçler de TMK kapsamında ele alınmıştır. Bu bağlamda velayet kararı, öncelikle çocuğun üstün yararı gözetilerek verilir. İçeriğin devamında;…
Noter vekalet ücreti, 2025 yılı itibarıyla önceki yıla kıyasla artış göstermiştir. Noter hizmetleri, resmi işlemlerin güvenilir bir şekilde yürütülmesini, anlaşmazlıkların önlenmesini ve hukuki işlemlerin belgelendirilmesini sağlar. Noter ücretleri; noterlerin zaman, emek ve masraflarını karşılamak amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen ve Türkiye Noterler Birliği’nin önerileri doğrultusunda her yıl Mart ayında güncellenen bir tarife üzerinden hesaplanır. Tarife,…
İşten çıkarılan işçinin hakları, belli başlı nedenlerle sona erdirilen çalışma akdinden sonra izlenen yasal prosedürlerle belirlenir. Bu kapsamda sözleşmenin iptal edilmesiyle bireylerin emeklerinin karşılığını maddi ve manevi anlamda almaları mümkündür. Buna bağlı olarak tazminat, yatırılmamış olan mesai ücretleri, yıllık izin ve maaş alacağı gibi ödemeler talep edilebilir. Sözleşmenin feshedilme nedenine göre işe iade davası açma…
Tapu iptali ve tescil davası, bir taşınmazın tapu kaydında bulunan hukuka aykırılıkların giderilmesi amacıyla açılan bir dava türüdür. Söz konusu dava, bir taşınmazın gerçek hak sahibinin belirlenmesi ya da hakkın ihlal edilmesi durumunda kayıtların düzeltilmesi talebiyle açılır. Davada, tapu kaydının iptali ve doğru kişinin adına tescili sağlanarak mülkiyet hakkı korunur. Hukuki dayanak ise Türk Medeni…
İzale-i şuyu davası, bir malın üzerinde ortak mülkiyet hakkına sahip olan kişilerin ortaklığın sonlandırılmasını talep etmesi amacıyla açılan bir dava türüdür. Türk Medeni Kanunu’nun 698. maddesi ve devamında düzenlenen dava ile paydaşlar arasındaki mülkiyet ilişkisinin sona erdirilmesi ve malın ya aynen bölünmesi ya da satılarak bedelin paylaştırılması sağlanır. Ortaklardan herhangi biri, malın paylaşımında anlaşmazlık yaşanması…
Tereke tespit davası, vefat eden birinin mal varlığının mirasçıları arasında paylaştırılmasını hedefleyen hukuki bir süreçtir. Miras bırakanın tüm mal varlığı, hak ve borçlarının belirlenmesi amacıyla yapılan terekenin tespiti davası, mirasçılar arasında mal paylaşımının sağlıklı ve hukuka uygun şekilde yapılmasını temin eder. Tereke tespit davası; mirasçılar arasında doğabilecek uyuşmazlıkların önlenmesi, terekenin güvence altına alınması ve üçüncü…
Velayeti annede olan çocuğun babada kalması kanunda yeri olan bir durumdur. Mahkeme kararıyla velayeti anneye verilen çocukların belirli gün ve tatillerde babalarının yanında kalmaları mümkündür. Yaş ve ebeveynlerin genel durumu gibi kriterlere bakılarak velayeti anneye verilen çocukların uzun soluklu şekilde babasıyla yaşamasına da izin verilir. Boşanma sonrası dönemde anneye verilen çocuğun babada kalması için gerekli…
Velayeti annede olan çocuğun annesi evlenirse bu durum, velayet üzerinde doğrudan bir değişiklik meydana getirmez. Türk Medeni Kanunu’na göre çocuğun velayeti, boşanma durumunda anneye verilebilir. Annenin tekrar evlenmesi ise velayetin sona ermesine ya da babaya devredilmesine sebep olmaz. Ancak annenin yeni evliliği, çocuğun menfaatlerini olumsuz etkiliyorsa ya da yetiştirilmesinde ciddi aksaklıklar meydana geliyorsa baba veya…
Ortak velayet, eşlerin boşanması ardından çocuğun menfaatlerini korumak amacıyla alınan bir karardır. Anlaşmalı boşanmada ebeveynler ortak karar alarak velayeti birlikte üstlenme hakkına sahiptir. Ancak davanın olumlu yönde sonuçlanması için çocuğun yararını esas alan bazı şartların karşılanması gerekir. Ortak velayet verilmesi için anne ve babanın gönüllülüğü esas alınır. İlk kriterse çocuğun menfaati ve yaşam kalitesidir. Aynı…
Boşanan ebeveynler, ortak velayet kararı alabileceği gibi çocuğun velayeti anne ya da babada olabilir. Bu durumda velayeti alan ebeveyn, karşı taraftan izin almaksızın adres ve şehir değiştirme hakkına sahiptir. Ancak karşı tarafa da çocuğu görme, bağ kurma, bakım ve giderlerini karşılama hakları tanınır. Bu nedenle ayrı şehirlerde olsalar dahi anne ya da babanın çocuğu yasal…
Velayeti annede olan çocuğun babaya gitmek istememesi durumu, Türk Medeni Kanunu’nun çocuğun üstün yararını esas alan düzenlemeleri çerçevesinde değerlendirilir. Mahkeme tarafından verilen velayet ve kişisel ilişki kararları, çocuğun hem bedensel hem de ruhsal gelişiminin en iyi şekilde sağlanması amacıyla alınır. Ancak çocuğun babaya gitmek istememesi durumunda bu iradenin nedenleri önemli bir hukuki tartışma konusudur. Mahkeme;…